Selecteer een pagina

De Sternse Slotlanders uit Franeker hebben de eerste editie van The Battle gewonnen. Vijf slagwerkgroepen gingen afgelopen zaterdag de strijd met elkaar aan op het Oldehoofsterkerkhof in Leeuwarden. Uiteindelijk versloegen de Slotlanders in de finale het North Frisian Percussion Corps (NFPC) uit Dokkum. Muziekvereniging Noordenveld won in de kleine finale van Jong Advendo. Het publiek genoot volop van het drumspektakel aan de voet van de Oldehove, dat werd georganiseerd door Proud Event en de Organisatie voor Muziekverenigingen in Fryslân (OMF). 

De vijf deelnemers aan The Battle lieten tijdens de wedstrijd zien goed voorbereid te zijn. Al in de vroege middag bleek dat het een spannende strijd beloofde te worden. Een jury onder leiding van Roel Jan Jongsma (slagwerker / dirigent) en Kirsten Sterker (theatermaakster) beoordeelde in deze voorronde alle eerste battles met een cijfer. Jelle Roeper was scheidsrechter tijdens deze wedstrijd. Dankzij een goed eerste optreden wist Sternse zich in deze voorronde al te plaatsen voor de grote finale, die ’s avonds zou plaatsvinden. 

V.I.O.S. Kootstertille (4e) en Jong Advendo (5e) gingen in de eerste tussenronde de strijd aan voor een plek in de kleine finale. Jong Advendo deed er een schepje bovenop en won in een rechtstreeks duel van de slagwerkers uit Kootstertille, die het publiek ook op hun hand kregen met hun waterspektakel. Toch kwam hun deelname aan The Battle na twee optredens ten einde, ook al gingen ze met een vergoeding van 250 euro naar huis. In de andere tussenronde ging de strijd tussen NFPC (2e) Dokkum en MV Noordenveld Roden (3e). In dit rechtstreekse duel bleek NFPC de sterkste. 

Kleine Finale
Dat betekende dat Jong Advendo en MV Noordenveld zich op mochten maken voor de Kleine Finale, die aan het einde van het middagprogramma plaatsvond. De jonge Snekers gooiden het hele korps in de strijd. Want ook de blazers en de guardgroep bleken ineens onderdeel van een deel van de battle. Het publiek genoot volop van de zwartwitte bravoure. Maar ze moesten het opnemen tegen MV Noordenveld, dat juist weer een goed verzorgd optreden liet zien, waarin ze ook flink de interactie zochten met het publiek. De jury zette de Noordenvelders uiteindelijk op de derde plaats. Advendo ging met 250 euro naar huis en Noordenveld kreeg het dubbele bedrag. Hoogtepunt ná deze kleine finale was een ‘inclusieve jamsessie’ van de drumlines met Takostu Slag. Een mooie afsluiter van het middagprogramma, waarbij Takostu Slag de show stal!

Grote Finale
De grote finale vond plaats tijdens het avondprogramma van Grutsk. En dat werd een flink spektakel. Zowel de Sternse Slotlanders als het NFPC gooiden er nog eens een schepje bovenop. De theatrale effecten en de publieksinteractie waren nóg weer een stukje beter. Gaaf hoogtepunt was dat beide groepen meteen na hun battle de krachten bundelden en nog even samen uit hun dak gingen. Het publiek smulde, maar uiteindelijk ging het natuurlijk om de eerste titel van The Battle. Sternse Slotlanders bleek de overtuigende winnaar van de eerste editie van The Battle. De cheque van 750 euro ging naar Dokkum en Sternse was uiteindelijk 1.000 euro rijker. 

Smaakt naar meer
Drumbattles slaan aan bij een nieuw publiek. Dat werd wel duidelijk bij The Battle, dat eigenlijk één van de eerste openbare drumbattle-wedstrijden in ons land was. In Leeuwarden bleven veel mensen plakken, die nog nooit eerder een drumbattle hadden gezien. Ook een flitsoptreden van een aantal groepen in de binnenstad van Leeuwarden sloeg aan. The Battle smaakt naar meer. De stichting Proud Event wil als organisator dan ook in overleg met de groepen, de Friese muziekbond OMF en andere belangrijke partijen om te kijken hoe The Battle kan groeien naar meer deelnemers en een nóg groter publiek. 

Grutsk
The Battle vond plaats tijdens de tweede editie van Grutsk. Rondom de drumbattles waren er ook optredens van Brassband Fryslan, de Jouster Fanfare, Oranje Bolsward, Jong Pasveer, Jong Advendo, Advendo Slag, Brassband De Bazuin Oenkerk, Takostu Stiens, Dansen in Friesland, Want2Swing en Elske DeWall. Het hele spektakel onder de voet van de Oldehove trok duizenden bezoekers.