Selecteer een pagina

De tweede editie van Grutsk vindt plaats op 18 juni op het Oldehoofsterkerkhof, in het centrum van Leeuwarden. Liefhebbers kunnen ’s middags en ’s avonds genieten van blaasmuziek, showkorpsen, mooie crossovers en een heuse drumbattle. Het programma begint rond 13:30 uur met showoptredens van Jong Pasveer en Jong Advendo, meerdere drumbattles en concerten van onder andere Brassband Fryslan en de Jouster Fanfare. ’s Avonds is er een spectaculair concert met medewerking van onder andere Brassband De Bazuin, Want2Swing en Elske DeWall. Toegang is gratis. 

De amateurmuzieksector heeft dankzij het coronavirus twee zware jaren achter de rug. Maar inmiddels kunnen de muziekverenigingen weer repeteren en optreden. Daar spelen de stichting Proud Event en de Organisatie van Muziekverenigingen in Fryslân (OMF) op in met een nieuwe editie van Grutsk. De eerste editie vond ooit plaats tijdens het Culturele Hoofdstad-jaar. Toen werd gebruik gemaakt van het hoofdpodium van CityProms. Dit jaar verzorgen beide organisaties een eigen podium op het Oldehoofsterkerkhof. 

Met Grutsk willen Proud Event en de OMF de amateurverenigingen een podium bieden om zich aan het grote publiek te presenteren. Mede daarom is de toegang tot het evenement gratis. Op die manier kunnen zoveel mogelijk mensen genieten van de verschillende optredens. 

Middagprogramma

’s Middags zijn er optredens van in ieder geval Jong Pasveer (show), Brassband Fryslân (concert), Jong Advendo (show) en Jouster Fanfare (concert). Ook zijn er drumbattles waaraan de Sternse Slotlanders, North Frisian Percussion Corps, Jong Advendo en Noordenveld Roden aan meedoen. Mogelijk dat het middagprogramma nog wordt uitgebreid. 

Avondshow

De avondshow begint om 19:30 uur met een speciale opening met onder andere Traditional Collective. Daarnaast zijn er optredens van Dansen in Friesland (DIF), Brassband de Bazuin Oenkerk en zangeres Jody Berghuis. Takostu Stiens geeft een showdemonstratie. Tijdens de avondshow vindt ook de finale van de drumbattle plaats. Hierna is er nog een concert van bigband Want2Swing én Elske DeWall. De show is rond 22:00 uur afgelopen. 

Toegang tot het terrein is gratis.