Selecteer een pagina

De organisatie van Grutsk is op zoek naar enkele drumlines en slagwerkgroepen, die op 18 juni mee willen doen aan een spectaculaire Battle in het centrum van Leeuwarden. Deze slagwerkbattle vindt plaats tijdens de tweede editie van Grutsk. Het Oldehoofsterkerkhof, in de binnenstad van Leeuwarden, wordt vanaf de middag omgetoverd tot festivalplein waar amateurmuziek centraal staat. Grutsk wordt afgesloten met een grootse avondshow met medewerking van een aantal toporkesten en professionele artiesten. 

Inmiddels zijn de eerste aanmeldingen al binnen voor ‘The Battle’, zoals het onderdeel gaat heten. Het is de bedoeling dat slagwerkgroepen in een afvalsysteem strijden om de winst. De slagwerkers dagen elkaar uit in korte optredens van in totaal ongeveer twee minuten. De strijd wordt beoordeeld door een deskundige jury. Zij letten daarbij ook nadrukkelijk op het effect van het optreden op het publiek. Uiteindelijk wordt de winnaar bepaald na de finale, die plaatsvindt in het avondprogramma van Grutsk. 

Meerdere optredens
Alle slagwerkgroepen kunnen meedoen aan The Battle. Van drumlines tot slagwerkensembles. Zolang je de andere groep maar weet uit te dagen op technisch, muzikaal of juist artistiek vlak. Tijdens een battle speel je een paar keer om en om een stukje muziek. De winnaar gaat door naar de volgende ronde, maar het is wel de bedoeling dat alle groepen minstens twee optredens kunnen doen tijdens Grutsk. Het precieze wedstrijdschema wordt bepaald, zodra het deelnemersveld definitief is. Mogelijk dat er in de middag al enkele voorrondes zullen zijn. 

Voorbereiding op het WMC
Tijdens de eerste editie van Grutsk in 2018, vonden er een aantal demonstratie-battles plaats. Dit viel enorm in de smaak bij het grote publiek, dat vrijwel geen affiniteit had met de showkorpsensector en slagwerkmuziek. Een drumbattle is een perfecte manier om het grote publiek kennis te maken met de beleving va onze hobby. De optredens vinden plaats dicht op het publiek. Ze kunnen de muzikanten als het ware in de ogen kijken. Tijdens de optredens is dus ook plaats voor een stukje publieksparticipatie. Drumbattles slaan aan en steeds meer organisaties bieden slagwerkgroepen een podium. Zo vindt er ook tijdens het WMC een Drum Challenge plaats. Deelname aan The Battle in Leeuwarden vormt een perfecte combinatie met deze challenge. 

Grutsk
The Battle maakt onderdeel uit van Grutsk. Op het Oldehoofsterkerkhof komt een groot podium te staan. Vanaf de middag zijn er optredens van showkorpsen en de HaFaBra-sector. ’s Avonds staat er een grote avondshow gepland met een aantal toporkesten en crossovers tussen amateurmuziekgroepen en professionele artiesten. De finale van The Battle zal plaatsvinden tijdens dit spectaculaire avondprogramma. Toegang tot Grutsk is gratis. Het evenement wordt georganiseerd door de stichting Proud Event, in samenwerking met onder andere de Organisatie van Muziekverenigingen in Fryslân (OMF).

Meer informatie?
Ben je geïnteresseerd om met je groep mee te doen aan The Battle en wil je meer informatie? Neem dan contact op door een mail te sturen naar info@grutsk.fr. Er zijn geen inschrijfkosten.