Selecteer een pagina

Het megafestival Grutsk heeft zaterdag tienduizenden muziekliefhebbers naar de binnenstad van Leeuwarden getrokken. Ze genoten daar de hele dag van zestig Friese amateurmuziekverenigingen en andere artiesten. In totaal deden meer dan 2000 muzikanten mee aan concerten op vijf podia, een Taptoe op het Oldehoofsterkerkhof, parades door de binnenstad en een groot slotspektakel op CityProms-podium op het Wilhelminaplein.

Grutsk is geproduceerd door de Friese muziekbond OMF en Proud Event, bekend van Proud on Stage. Doel van het festijn was om in het Culturele hoofdstadjaar te laten zien dat Friesland trots mag zijn op al die amateurmuzikanten die vaak op hoog niveau musiceren en tijdens wedstrijden meestrijden op wereldniveau. Ook was er in het programma een plaats voor de historie van de amateurmuziek en een blik naar de toekomst. De muzikanten waren trots om dit enorme publiek te laten horen wat ze kunnen.

De optredens van harmonie- en fanfareorkesten, brassbands en koren op vier pop-up podia en het podium op het Wilhelminaplein in de stad trokken tussen 10.00 en 17.00 uur veel publiek. Het Wilhelminaplein stond regelmatig vol. Zo’n 3.000 liefhebbers kwamen af op de Taptoe met negen showkorpsen. Daarnaast waren er vier themaparades en ging het publiek uit z’n dak bij drumbattles.

Tijdens het slotspektakel, ’s avonds tussen 19.00 en 23.00 uur, genoot een bomvol Wilhelminaplein van optredens van onder andere De Bazuin Oenkerk en Iris Kroes, Soli Brass, Pasveer, Advendo, Takostu en de Jouster Fanfare. Hoogtepunten waren een crossover tussen zestig slagwerkers en Elske DeWall en de optredens van de showkorpsen en het Noord Nederland Jeugd Orkest met strijkersensemble Fuse. Na meer dan dertien uur muziek werd Grutsk knallend afgesloten met Ouverture 1812. Musketten en een enorm kanon van Vestinggroep Bourtange schalden over het plein. Al met al bezochten tussen de 10.000 en 20.000 mensen de optredens.

De OMF richt zich nu weer op het organiseren van concoursen en het faciliteren van muziekverenigingen in Friesland. Proud Event organiseert in 2019 weer een nieuwe editie van Proud on Stage in de Harmonie. Grutsk is een project van Never Ending Orchestra en werd georganiseerd in samenwerking met CityProms.